Tuesday, July 10, 2012

Al-kisah SOLEH 2012..

Bismillahirrahnirrahim..
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..


Apa SOLEH tu? - some of my friends always ask about that - (yang penting bukan hamidianz lah, kalau hamidianz tak tahu memang nak kena lah tu)
SOLEH or Kem SOLEH.. Ess. Oow. Ell. Eii. Hesh. stand for = Solidarity Leads Harmony :)
Annual program (inshaAllah) organized by Unit Bimbingan & Kaunseling (UBK) in collaboration with the Alumni for form 2 students..


SOLEH '12 adalah yang ke-10.


------------------


Alkisah saya yang terlibat dalam kem tersebut pada 6 - 8 July 2012 as a facilitator (not as a participant anymore).


Pada mulanya memang sangat excited nak join kem ni. Terus bagi nama kat orang-orang yang berkenaan. Masa tu awal-awal tahun lagi kalau tak salah. And ahli-ahli MT & ajk memang ada buat mesyuarat tiap-tiap 2 minggu sekali. Hampeh, satu pun saya tak join disebabkan kekangan masa & banyak hal pulak.
Lepas dah habis tamhidi (bebas sementara dr ke'busy'an), terasa tak semangat pula nak join sebab tak pernah datang meeting kan. And then memang tak ambil tahu sangat lah kan. Sampailah amie mengeluarkan warrant (haha, bajet!) untuk Training Of Trainers (TOT) untuk semua yang nak berkhidmat sebagai Fasilitator. TOT ada 2 session, 19 and 24 of June. Ok, I decided to go to the TOT on 24 June with my friends (tet dan tet). Unfortunately, kawan-kawan yang saya kasihi lagi disayangi tu tak dapat pergi atas sebab2 tertentu T.T . Masa ni lah fikir balik, nak join or tak. Saya ni jenis memang susah nak hidup kalau tak ada kawan2 yang rapat dan boleh borak2. Mesti akan membisu dan saya rasa tak best! Tapi, saya fikir balik niat saya nak join this kem untuk apa?? So, saya pun membulatkan tekad untuk nak join jugak even tak ada kawan2 saya yang rapat. (syahdu bhai) Sebab saya memang nak sangat join. Masa mula2 excited tu pun tak fikir kawan sangat. Dalam hati saya masa tu "Tak kisah apa yang terjadi. Ada kawan ke tak, saya tetap nak join !" Really tak tahu apa yang membuatkan saya jadi macam tu. Mungkin selama ni terlalu bergantung dekat kawan2. So masa ni saya nak belajar hidup sendiri at the same moment challenge my self.


24 June datang TOT baru rasa clear pasal kem ni dan semangat tu datang. Alhamdulillah.


Balik TOT ada lebih kurang 2 weeks lagi untuk kem ni. So, study3 (study lah sangat ~)


Kem SOLEH 2012 a.k.a. yg ke-10 ni lain sikit sebab :
1-dalam group adik-adik tak campur putera & puteri.
2-ada TOT.
3-objektif kem ni nak menerapkan 10 muwassofat tarbiyah ;
  1. Salimul 'Aqidah (Aqidah yang sejahtera)
  2. Qawiyul Jismi (Sihat tubuh badan)
  3. Sahihul Ibadah (Ibadah yang sahih)
  4. Matinul Khuluq (Akhlak yang mantap)
  5. Mutsafaqul Fikri (Luas pengetahuan)
  6. Munadzom Fi Syu'unihi (Tersusun urusannya)
  7. Haritsun 'Ala Waqtihi (Menjaga masa)
  8. Nafi'un Li Ghairihi (Bermanfaat pada orang lain)
  9. Qadirun 'Ala Kasbi (Mampu berdikari)
  10. Mujahidun Linafsihi (Melawan Nafsu)
so, semua aktiviti objektifnye berdasarkan 10 muwassofat ni lah.


--------------------------------


Sepanjang 3 hari menjadi fasilitator kem ni, sangat banyak perkara yang saya dapat :)


Bukan adik-adik je yang dapat pengisian, saya pun dapat jugak ye daripada senior2 yang hebat.


Ukhuwah. Honestly, ini yang saya dapat juga. Can you imagine, seniors yang dulu dihormati lagi digeruni kini saya bekerjasama dengan mereka. Awesome moment ever. Adik-adik (junior setahun) yang saya tak pernah bercakap pun dengan mereka masa sekolah dulu, masa kem ni boleh jadi macam kawan ! :)


Thanks a lot to Urusetia dan ajk semua :)


Thanks to Mardhiah, my partner fasi. Best moment. Dulu masa sekolah tak pernah bertegur sapa sangat pun. (senior yang teruk ye saya ni). Qanitah yang selalu borak-borak. Nureen and Ezza. thanks adik2 :)


Kawan-kawan sebatch, Amie,Nawal,Afiqah Raslan,Husna Rahman,Ezzah,Mira idris,Qila qoi. memang tak payah cakap lah. Sangat best jumpa anda semua balik. :)


Seniors semua. Thanks sangat banyak tunjuk ajar :) special to kak Syafiqah rosli a.k.a. kak peqa terima kasih sebab sudi tumpangkan kereta ^^


Awesome moment, kuliah subuh and qiamullail !! Rindu teramat sangat ! :')


Tapi, saya suka part yang paling last. That is makan ! Banyak kot saya makan. Nasi DM lauk sayur and kari daging, ayam kfc yang baru tu and sate kajang !


Terima Kasih semua :-) InsyaAllah, ada rezeki next kem kita jumpa lagi .




random picture :


Barisan Urusetia dan AJK puteri yang hebat-hebat
dari kiri : amie, kak fiza su, kak izzah, kak farhana, kak hanani husna,
kak ibtisam, kak izzah shaha, kak nisa'

suasana Dewan As-Syafie yang dirindui

My Group.. Group 10 a.k.a Hafsah, Puteri Umar
*berdiri paling kiri : mardiah (fasi). paling kanan : saya !

Rakan2 sebatch
*tiada dlm gambar : afiqah raslan

adik-adik puteri F2 2012

Fasilitator

My group. masa LDK

Adik-adik putera F2 2012

Barisan urusetia & AJK lelaki


most of pictures, credit to camerawoman : kak ibtisam :)

2 comments:

izyan zahir said...

mai, jeles! HAHAHA
well done guys.
#rindu maahad sangat amat bangat. gaah!!

Seindah Perhiasan said...

ohsem!!!
u know mine never have the tot thing..haha..
good job mai!