Wednesday, July 4, 2012

3 days and 2 nights [ 29/6 - 1/7 ]


In the name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful.


Thanks to Allah for the Great endowments that He had given to us on every single day of our life.


Today, I would like to update my ‘3 days and 2 nights’ activities for the last weekend.


Last weekend, my friends and I were gathered for an event; “Being Me Muslimah Empowered” that was held at MATRADE Exhibition Centre in Kuala Lumpur.






So, I think this post must be in Malay..ngee~


---------------------


Watak utama : Aku, Ain Fatimah, Widad, Amirah Syairah a.k.a. Misye (ustajah Mesir), Azyan (ustajah DQ), W.Fatin Munira a.k.a. Mo0n (ustajah HELP bhaha).


Kami dah sekian lama planning nak pergi and the master planner is Mo0n. So before pergi, excited 70% to the event and another 30% because I was desperately want to meet the 3 ustajah there.


29 / 6 / 2012 - Friday - 9 Syaaban 1433 Hijrah


Actually, we were planning to gather at KL Central early in the morning because my father works there, so I just to follow him to the office in the morning. Suddenly, our plan A little bit changed because of many reasons.


Firstly, because my father was on leave on that day because of nak ambil report card syamilah and so sudden tak jadi pulak. Haish. So this was my chance! I need to settle a matter about my slip MUET yang band3 je tu pastu gi gedik2 tak ambil kat canselori at last kena gi mpm bagai. padan muka! Actually, I'm not very sure whether it is useful or not. Important or not. But, I was decided to just take it. Tenang hati, tak payah nak fikir2 lagi. Lantok le 20 hingget tu.


Ok, sampai kat sana around 9.30 a.m. oh no! Another problem. My cutest kelantanese friend, Aini asked me to take her slip too and she was sent her ic's copy 6.30 a.m. by email. So, I need to print first. Ya Allah, you know Malaysian, 10 or 11 o'clock in the morning baru nak bukak kedai. Oh~ time ni dah pasrah. Aini, I'm so sorry T_T


Tapi, abah suruh tanya dulu kat akak officer tu. Adui, malu kot ~ Emm, fikir jap. Abah siap bagi skrip lagi nak cakap macam mana. "Ok2, abah. I'll asked her when she call my name latter"
Abah tak sabar sangat, then dia yang tanya dulu -.- and at last the officer said "eh, tak pe. meh sini pendrive tu biar kita print kan". Hoyeh! Alhamdulillah.


Pengajaran : Jangan sesekali malu bertanya. Kalau tak dapat tak apa lah. Tapi, mana tahu dapat? So, try ok!


A few seconds after that, Ain called. "cepat lah datang. Aku sorang2 kat KL Central ni."


Ok, dah sampai KL Central. Dah jumpa Ain. Abah ajak makan. hoho. Seronok lah ain itu :p . Ok, baru half way makan, mo0n call katenya dah sampai. Dia pick up kami naik kereta abangnya. Widad and azyan lambat lagi sampai, so amik nanti.


Ok, dah sampai tempat penginapan kami (rahsia la kat mana). Makan kfc tak habis tadi and solat b'jemaah :) Perkara wajib : borak and korek rahsia orang. Borak isu ummat juga and etc.


After that, mo0n and ain kena amek widad and ayan kat LRT. Mereka meninggalkan aku and misye berduaan :'( so, kami solat zohor. baca Quran. borak2.


Wah, balik-balik je mereka, 6 cups of ice blanded San Francisco. FUH ! Orang kaya keyy ell nih..haha


Malam after isya' we had our lunch. Mula-mula makan pasta kat tepi jalan tu. then, g Ali Maju untuk minum semata -,- (jalan kaki ye semua ini)


And balik dah lewat mlm (tak payah tanya pukul berapa.haha). Dah nama pun sekali sekala jumpa. Banyak benda nak dicerita dan dibincangkan. (lambat lah tidur makanya)


------------------


30 / 6 / 2012 - Saturday - 10 Syaaban 1433 Hijrah







Hari ni lah baru event sebenarnya. Full day event, dari pagi sampai malam.
Ok, we went there by taxi. Sampai sana, registration and breakfast dulu.
Duduk kat meja, tunggu mereka belikan makanan.


And, suddenly....... masukkan tangan dalam handbag, " Eh, widad.. where is my handphone?? " ahhh sudahhh. widad try misscall. no respon. Argh !!
Ok, makan dulu ahh. and cari balik, memang TAK ADA. (I think dalam taxi tadi T.T)
Call ummi gune phone widad, suruh ummi blocked dulu number tu. (bill ye, gila tak blocked !)
Fuh, ok. tak percaya and tak de perasaan sangat.
*Aku boleh hidup tak ada phone, tapi bukan sekarang. Dah la nak kena confirmkan untuk ziarah ust kat hospital esoknya pulak. Alhamdulillah kakak is a budak maahad + usim juga. sekurang-kurangnya widad and ain ada nombor kakak. :)


Ok, back to the event.
Really exciting. All Muslimah. thousands people. International speakers. Jarang aku dengar talk about Islam in english. ok, kena belajar-belajar ye. Best sangat ! We have Sharifah Kasif, Sheikh Tawfique Chowdhury, Yasmin Mogahed, Sheikh Yahya Ibrahim, Myriam Cerrah, Dr.Fadila Grine, and Dr.Halima Boukerroucha. The entertainment by Kamal Uddin. Master of ceremony (MC) was Wardina Safiyyah. Fashion show by Munawwarah design.
Banyak sangat perkara yang dapat kutip. Kata-kata mereka memang sangat menusuk ade rasa diketuk !
(kalau nak cerita detail memang kena buat post lain)


Malam is closing. Habis around 10.30 p.m. Haruslah tunggu sampai habis. bayar mahal kott.
Satu problem. Camne nak balik?? susah nak dapat teksi kat kawasan ni. (kalau tak dapat balik, masjid wilayah lah jadi tempat bermalam kami T.T)


Ok, tak pe. relax dulu.
Event untuk malam ni tak ramai sangat orang. So yang tadi duduk belakang, boleh lah ke depan. 
Unfortunately, row yang kami duduk tak ada orang kecuali sorang akak ni. Emm, saya duduk sebelah akak ni and tegur-tegur lah sikit kan. Ok, akak ni peramah. Dia student UIA kuantan tapi rumah dekat area2 tu lah. Datang sorang naik kereta. Okey.
Masa dah habis event dia tanya kami nak balik macam mana. Dia offer tumpang, tapi kami ber6 tak muat lah satu kereta. Ermmmm. Dia pun call parent dia yang ade program kat masjid area2 tu jugak. So dengan kereta dia dan ayahnya kami dah ade transport! Ok, baru kenal berapa jam, kitorang dah macam kenal lama. Akak ni sangat sempoi. Best. Si ustajah DQ-UIA tu pun amek lah contact number akak ni. Thanks a lot kak nisa (hanisah kalau tak silap nama dia ^^). Semoga akak dan keluarga diberkati Allah.


Balik je, makan makanan yang ain dah beli tadi. Tak pernah-pernah aku makan supper banyak tu (kebulur punya pasal).






-------------------


1 / 7 / 2012 - Sunday - 11 Syaaban 1433 Hijrah




Bangun pagi-pagi sangat lah tak semangat sebab pagi ni kami akan berpisah membawa haluan masing-masing buat kesekian kalinya. Bertemu berpisah kerana Allah. Kita bertemu untuk mencari ilmu dan pengalaman. Kita berpisah juga untuk menuntut ilmu dan mengembara di bumi Allah. Semoga kalian sentiasa di bawah rahmat Allah. :')


Misye (ustajah mesir) ni kena balik awal sebab nak hantar adiknya yang akan menjejak ke menara gading pada hari tersebut. Widad di persimpangan. Aku n Ain, terkapai-kapai sebab tak sure lagi petang tu nak gi ziarah ust or tak. Ayan no hal aje.


So, pagi tu temankan misye tunggu bas and right after that we had our breakfast. 


After that, pukul 11++ kot baru aku,widad,ain and ayan gerak balik. Tinggallah, mo0n keseorangan.


Kami ke LRT Bangsar naik teksi (once again) sebab kalau tunggu bas macam lambat sikit.
Naik-naik je teksi uncle ni. Nampak banyak pokok dalam pasu yang kecik dalam teksi ni. Aku dengan kebudak-budakannya "waaa~ ade pokok..hehe". Ok, uncle ni pun start his lecture on "3 reasons why he did it" yeah ! khusyuk kami mendengar.


-Kereta biasa guna pewangi letak dekat aircond. perfume tu apa ada dalam dia? chemical right? so, boleh menyebabkan cancer. Kalau letak pokok tu, dia boleh keluarkan bau yang semula jadi. Pokok pudina kott yang dia letak tu. Kalau kena cancer kan susah, bukan kita je yang sakit, orang sekeliling kita pn sakit. kenapa dia cakap macam tu? sebab bila kita tahu saudara kita or orang terdekat ada penyakit yang sukar diubati, mesti sakit kan? huhu.


-masuk2 kereta je kan tak elok bukak aircond trus (eh? yeke? lbh kurang gitu lahh die kate). Then kalau kita bukak tingkap, lagi lah berganda-ganda tak baik nye sebab kat luar tu banyak carbon monoxide, CO. So, kalau ada pokok ni, dia akan ambil CO2 from us and release O2 for us. Give and take beb !


-cakap pasal pokok pula, apa guna pokok? tempat simpan air salah satunya kan? imagine lah satu pokok besar tu, bape banyak air yang dia simpan? banyak kan~~ so, kalau dah tak ada pokok, semua dah tebang buat pembangunan camno lah tak berlakunya banjir kilat ribut segala bagai. Dulu suhu standard Malaysia 29°C, sekarang 33-34°C kan? 10 tahun lagi? pergh, memang tak payah gi desert ah dah rasa kat Malaysia ni. Memang global warming. 


"uncle ni tak ada la blaja pandai sangat, tapi kita sampaikan apa yang kita tahu". -itulah antara kata-kata seorang uncle teksi. thanks uncle. jalan tak jauh pun. RM6 dekat ah tu kan. emm, macam2 boleh dapat. ilmu memang merata-rata, kutip je lahh :)


Ok, kat lrt bangsar berpisah dengan ayan yang nak ke uia pj balik. aku,widad, n ain ke kl central and naik ktm ke ukm. sampai ukm widad parent dia amek untuk ke maahad. 


Aku and ain, kak asral pick up untuk ke hospital serdang petang tu nak ziarah ust wan.
Kakak amik bawak ke rumah dia dulu. serious first time g umah kakak. -.-" padahal laluan merentas desa kitorg dulu masa kat sekolah. Solat zuhur, duduk2, borak and makan. tengok-tengok dah pukul 4 -,- lepas makan terus gi hospital.


Sampai kat wad 6A, mana nak cari katil ust? call ust, ustaz suruh tanya lah nurse mane2 kat situ. And kitorg dapat tahu kat mana ust sebab dengar ringtone phone ustaz.hehe.


Ok, ustaz yang banyak bercerita. Sebelum masuk tu kitorang dah set ain-temuramah, mai-tulis and record, kakak-update fb. haha. last-last semua tak bercakap. kami semua pemalu gila (ok, tipu). Ustaz cite macam2 pasal tamhidi lah banyak. And ustaz kata untuk medic dia banyak tapis2 nak msuk degree (ok, anda perlu risau -.-")..cuak pulak, bila result degree nak keluar nih??


*gambar dengan ustaz wan*
accident 26/5 7.30 a.m. on his way to USIM.


And then, balik lah wehh. penat dah berjalan 3 hari -.-" ok, balik naik ktm sampai nilai sorang2 without handphone. cuak. Alhamdulillah selamat :)


----------------------


thanks to misye, ayan, mo0n, widad, ain and kakak :)
akan rindu korang yang main tolak2 sapa nak jadi imam solat jemaah. selalu yang jd mangsa ustajah mesir and dq lah kan. rindu nak ma'thurat sama2. 
suka ayat korang yg bagi kat ayan tu : " kau takkan dapat kawan macam kitorang ni." -its so true !- takde lagi kawan pelik cam korang nih :)
thanks share ilmu yang korang dapat kat mesir (misye) and sume2. 
suka lepak dengan anda semua. sebab Bila bukak benda lagha, korang ingatkan jangan bazir masa,boleh je fikir pasal umat sekarang. Fikir pasal mesir, palestin, syria, myanmar, MALAYSIA and remaja zaman sekarang :'(
Bila baru nak masuk pasal orang lain (mengumpat), korang ingatkan jangan citer pasal orang sangat sebab kita tak tahu pengakhiran kita macam mana.


"TEGAKKAN ISLAM DALAM DIRI KAMU, NESCAYA ISLAM AKAN TERTEGAK DI ATAS BUMI KAMU" -As-Syahid Imam Hassan Al-Banna-


Wallahu'alam..


#yang baik jadikan ikutan, yang buruk jadikan sempadan.
#sangat kecewa dengan bahasa rojak post ini ye :(

1 comment:

widad said...

alhamdulillah! i'm very proud to have very superb friend!!! miss u all, miss all the moment that we hve together.. friend till jannah. love u all..