Tuesday, May 24, 2011

Bo0k$ @#$%^&*^

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah tuhan sekalian 'alam..
bersyukur dengan nikmat yang telah diberikan oleh Nya..

oleh kerana tak de keje dah..
nak buat sedikit review sepanjang cuti ni..

inilah antara buku-buku yang telah dihadam..
insyaAllah dapat mengambil perkara yang baik daripada buku-buku tersebut.. :D

1.
MARIA-EMINE SYENLIKOGLU :
buku ni best! tentang perdebatan antara ISLAM-KRISTIAN-ATIES . Daripada perbandingan ni memang jelas lagi nyata dan terang lagi bersuluh, ISLAM is the best ! agama yang syumul dan meliputi keseluruhan aspek kehidupan..
buku ni beli di MPH Mid Valley 30/12/2010 and habis bace tak ingat bile, tapi sebelum pergi PLKN (3/1/2011).

2.
GOLONGAN YANG TERCICIR DI SEPANJANG JALAN DAKWAH-FATHY YAKAN :
buku ni tentang why ade golongan yang tercicir dlm jalan dakwah *tgok tajuk pun dah tahu . erm, ape golongannye, mengapa golongan ini tercicir, dan penyelesaiannya..bagus untuk para DAIE..act, untuk semua orang..
buku ni dapat dekat rak buku di rumah
*act, banyak lagi buku2 cmni kat rumah..abah punye dulu2..try belek2 best jugak!
bace sebelum PLKN and time PLKN (tapi, tak habis bace lagi, xpe, nnt nak bace balik (= )

3.
BUMI CINTA-HABIBURRAHMAN EL-SHIRAZY :
buku tentang Ayash *camni ke eja name die? . kisah hidup anak muda kelahiran Indonesia yang hidup di Rusia . bagaimana dia berhadapan dgn cabaran hidup di bumi Rusia (banyak perempuan cantik!) . cerita tentang Aties juga.. dan sejarah Rusia..
beli 30/12/2010..baca masa PLKN (sempat lagi?!) ..sebulan tuh baru nak habis!

4.
BERCINTA SAMPAI KE SYURGA-UST. HASRIZAL :
tengok tajuk..eceh, gatai nooo~ hoho..mane ade, tambah ilmu je..
buku ni best. tapi, orang kate buku first (AKU TERIMA NIKAHNYA) lagi best! (agak terkilan sebab tak baca lagi dan x dapat cari buku tu~)
erm, ni pun sama..beli 30/12/2010..baca masa PLKN after habis BUMI CINTA ..
pengalaman tak boleh lupe..orang semua serbu buku ni time PLKN, pantang tinggal, tengok2 dah hilang. nasib baik ada nama. wira pinjam pun dah sampai satu asrama pusing *eceh, hiperbola~
lagi satu, mase cikgu pet amek buku nih.. time tu bukan saya yang tengah bace..! adush~ malu je, ckg g annouc kat belakang (time tu bdk2 Alpha kat belakang) sape punye buku cinta nih?! dgn malunye menjawab "saya cikgu." ckg ckp : "ni lps spm nak kawen ke?!".."w0w! mne ade cikgu, tambah ilmu je..dari saya buat bisingkan..ye tak?" :D ---speechless~ :p

5.
SINERGI-HILAL ASYRAF :
buku ni best sangat3..memang sangat memberi kesan..cerita tentang ukhuwah.."Keimanan adalah paksinya~"
ceritanya hasil coretan Hilal Asyraf ni memang sangat realistik! congrats to penulisnya~
siapa tak baca menang RUGI :p..
buku yang saya baca ni belongs to NURUL SAKINAH RIDZUAN..thanks ya!

6.
WEIL CHINA-EMINE SYENLIKOGIU :
buku yang menarik..mengisahkan penderitaan pemuda berdarah Turki yang terpengaruh dengan fahaman Komunis . Akhirnya dia insaf dan telah diseksa berpuluh tahun di penjara china (komunis) .
teringat AMIRAH SYAIRAH aka MISYE~ bace buku ni sampai menangis..honestly memang sedih sbb KEJAM sangat! lagi-lagi kalau saudara se-akidah kita yg di seksa begitu..
ingat lagi, buku ni la yang Along suruh Umi beli tapi jual name saya.sebenarnye die yang nak! ~sangat kejam~
buku ni bace mase di KOREA (April 2011 family vacation)..ingat nak bace after SPM, tapi widad pinjam and lupe nak pulangkan! oh, tidak..mase result SPM baru dpt buku ni balik..

7.
CINTA SUFI-RAMLEE AWANG MURSHID :
buku sambungan daripada 2 buku sebelumnya iaitu BAGAIKAN PUTERI & CINTA SANG RATU.. best kalau dah bace yang 2 sebelum tu la..
buku kali ini cerita tentang Catalina mencari Maryam..
kisah pengambaraan Saifuddin yang penuh cabaran dan dugaan menentang Taghut laknatullah..
percaya kepada bantuan Allah pada hambaNya yang benar..

8.
MATAHARI-HILAL ASYRAF :
himpunan cerpen yang dikarang oleh Hilal Asyraf satu masa dahulu..
semua cerpen2 ni bertemakan Matahari menerangi hidup manusia didunia..
kisah sahabat, percintaan, rakyat palestin, keluarga dan lain2..
buku ni Along yang belikan di pameran buku PWTC 2011


9.
SUTERA BIDADARI-RAMLEE AWANG MURSHID :
buku ni kesinambungan dari CINTA SUFI..buku ke4 la senag cite..:D
kali ni cerita tentang warisan mayran iaitu Catatan maryam dan Keris Nangreo *tak tahu la eja die betul tak..
dan siapakah Saifullah di abad ini yang sebenarnya?? jeng4..rupenye~ -_-"
oleh kerana ini buku yang ke4..excited dalam diri cam dah kurang sikit..tapi tetap menghayati sepenuh jiwa cerita ni..ececececeh~
buku ni pun Along belikan kat PWTC..

10.
AKU, ISABELLA DAN TOK KENALI-BOB LOKMAN :
kisah seorang penghibur tanah air, Hakim bin Lokman aka BOB LOKMAN..dari kecil sampai lah sejarah die menjadi artis dan kembali ke pangkal jalan..
act, abah beli buku ni sebab tengok kat sinopsis die sekolah di SMKA MAAHAD HAMIDIAH..ngee~ sabo je la..


11.
HERO-HILAL ASYRAF :
kisah 10 jutawan Islam yang telah berusaha keras membina sebuah negara yang bercirikan Islam..memang menarik..10 jutawan ni pula, dalam bidang masing2 yang berlainan..fuh! kan seronok kalau ianya sebuah kenyataan..insyaAllah..suatu haru nanti..
watak die ade kesinambungan dari cerita SINERGI dan TERASING..mcm lawak je..bile bace..eyh2, mcm penah dga name nih..rupenya ade dlm buku tu..last2 cite ni ade watak HILAL ASYRAF pulak tuh..haish -_-"
buku ni NOOR HIDAYAH AZHAR AZAM yang belikan kat PWTC (kirim kat die ek, bkn free tw)..dek kerana terkilan sbb x dpt pegi bo0k fair 2011 dan Along pulak tak jumpa buku ni!
and Dayah kasi buku ni 18 may 2011 kat MID (last jumpe dayah sblm die melangkah ke UITM T_T) and habis bace baru semalam (23 mei 2011)..

12.
TAKDIR-HILAL ASYRAF
okay, baru loading nak bace..! tak tahu kisah die cmne.. ;)
ni pon DAYAH belikan jugak!


13.
A DOCTOR IN THE HOUSE-TUN DR. MAHATHIR :
kisah die la...baru bace sikit jep.







fuh itu lah antara 13 buku yang telah dibaca sepanjang cuti ni!
ni memang hobi masa cuti2..
tiap2 kali cuti, duit mesti habis kat sini..
tapi mmg satu hobi yang best!

lepas ni tak tahu la ade mase tak nak mengadap novel2 camni lagi ke tak..:(
yelah, dah U cam kne struggle study sikit..
lagi2 kalo amek Medic..
ecececeh..nak mengejar CITA lah katekan..insyaAllah..
okay itu sahaja yang ingin dikongsikan.. :D

terima kasih kerana membaca =)


wassalam~
dr. humaira mahpa =D

4 comments:

hanan mahfuzah said...

eh cinta sufi tu cover baru eh?

humairamahpa said...

eyh? baru ke??
bkn cover die mmg yg tu ke?

nana said...

kat umah nana ade bku aku terima nikahnya..kalo mai nk pnjm bley..tp kalo dh ada,xpe la..

Fatihin said...

:-)