Wednesday, May 25, 2011

Korea Oh Korea



Assalamualaikum..

post kali ini nak cerita sikit pasal KOREA..
ni lah akibatnye, tak pergi driving class hari ni..
pegi lah bukak album2 lame dalam FB..
jumpa pulak gambar2 seperti di bawah dan terfikir something~

before pergi KOREA last April,
memang honestly tak tahu ape2 pasal korea..
even makanan die yang selalu disebut2 pun saya tak tahu (KIMCHI)

then, pergi sane dengan teruja..:p
memang best lebih kurang 5 hari kat sane..
lagi-lagi pergi time spring, bunga (cherry blossom) lawa sangat! SUBHANALLAH~
jalan2 di park yang penuh dengan cerry blossom *excited!*
pergi tengok teater musical die (MISO original korean musical) best!
teater ni cerita pasal kisah cinta 3 segi..then, musical die yg EXCITED tuh..best..
kalau hamidianz, anda semua pernah dengar DRUM CIRCLE??
50 kali gande dari itu..dengan alat2 muziknye segala bagai..memang enjoyed!
then dapat tahu budaya mereka, dapat tahu sejarah negara tu..
pergi palace, secret garden, traditional village etc..
tapi yang paling best masa my family and I pergi bejalan sendiri *tanpa tourist guide*..
kami naik train die..best3!
mula2 pergi itaewon kawasan muslim di Seoul..
then pergi World Cup Stadium..kat sini tak ada ape2 sangat, sebab mase tak ada World Cup, stadium ni jadi Shopping Mall yang sangat lah besar! pening kepala nak cari mana padangnye~ orang ramai2 pergi situ, nak shopping la..hehe..
then dgn naik train tu jugak..kami bekejar g traditional village nak tengok pertunjukan taekwando ..
pergh! sangat tak rugi lah bekejar ke sana,
best sangat3, memang tak tahu nak bagi berapa bintang..!
tendang, tumbuk, pecah papan and tendang epal tu..memang sangat sharp!
honestly, kalau anda tengok confirm teruja *ternganga lah juga di buatnye~ :o*
tak pernah jumpe kat Malaysia & free of charge! dah la saya duduk kat betul depan stage bersama kanak2..
untuk gambar2 lebih lanjut, sila stalk Fb saya di sini.


ini antara yang menarik..brocher *betul x eja?



*ehem ehem*
sebenarnya yang di atas ini hanyalah MUQADDIMAH~
ni yang saya nak cerita sebenarnya..hehe..jangan marah ye..
anda semua pernah dengar K-POP x?!
saya pernah dengar, tapi saya tahu itu artis korea time dah ade kat Korea !! *suare2 sinis berkata "wo0o0o0w, tipu la~" haha..tak percaya sudeh~
and sampai sekarang tak tahu ape bende k-pop tu yang sebenar..
kawan saya yang tahu pun x nak bagitahu ape bende tu sebenarnya..tak pe x kisah pun..:D

nak bongkarkan something..
honestly, saye x pernah tgok pn cite2 korea ni ! lawak x?!
mesti org kate "tipu!!!" terpulang la nak percaye or tak ye..
tapi, memang mase kat korea, bajet2 EXCITED dpn org Korea!
padahal satu pn x kenal..setakat penah dga tjuk2 cite ni ade la~kesian org Korea tertipu~
someone akan ckp : "serious kau tak pernah tengok cite2 nih?!"
betulla~ pernah jugak tergerak hati nak tengok..tapi, sangat3 lah tak rajin nak loading cite2 nih..
tak menyesal?! erm, tak kot..tak ada lah rasa rugi sangat tak tengok cerita2 ni..hehe
haish, spesies aneh..-_-" really?

ni lagi satu, BIG BANG..
selalu sangat dengar nama kumpulan ni..dari kawan2 la...
tapi, tak pernah tahu siapakah mereka,, kat Korea baru saya tahu..
"o0o0o00o0, ini rupenye big bang.. :o"
with no feeling~

ALBUM BIG BANG SPECIAL EDITION & IU
*gambar kontroversi*
dua gambar atas ni..dua album ini belongs to me!
waaa...orang Korea kasi hadiah..lebih specific org KDIC (korea deposit insurans)..
masa dapat ni..memang gelak je lah..*tak caye tanye ummi & abah*
tak tahu nak cakap, dah la tak kenal pun artis2 ni!!
"oh, dah ade cd big bang ni, kau selalu dengar ke mai?"
nak jawab sambil gelak..pernah dengar sekali je..tu pun masa kat Korea..
sementara tunggu abah balik, dengar first2 setiap lagu dengan ummi sekali time tu..

Big Bang kipas susah mati *die hard fan* :
"baik bagi aku mai, ko bukannye dengar!"
hahaha..bukan saya tak nak bagi anda semua, ade niat nak bagi kat sesape juga kan..
tapi, fikir balik.. saya tak nak ade saham dengan anda ! *faham2 lah ea~
so, biarlah saya simpan sebagai kenangan as a souvenir from korea..
boleh tak buat cam tu?! nak mintak pandangan sesiapa...please~


oke, kesimpulannya..pergi melancong memang best, bukan nak jelouskan sesiapa..
tapi jika suatu hari nanti, ada rezeki anda pergi merantau negara orang,
study about negara tu sikit2 sebelum pergi, kalau tak nanti korang tercengang je pergi situ :o
and kat sana enjoy(bkn enjoy ape, maksudnye ambil tahu la..dgn mendalam kalau boleh) mereka punye negara *budaya,sejarah,tulisan etc*
anda semua akan rase bersyukur dengan negara sendiri..*certain part la~"

lastly, hope saya tak terjebak dengan benda2 ni (headonism)..
cukuplah nasyid yang mampu menenangkan fikiran~
hopefully~~~
"ya Allah yang membolak-balikkan hati-hati manusia, tetapkanlah hatiku dalam keimananmu."
amiinn~

takut sangat3,*takut terikut* sekarang memang lah tak, akan datang..Nauzubillah~
tahu sikit2 tak apa lah, jangan sampai terikut sangat3..betulkah?? pandangan or pendapat please~



p/s : sebarang comments or pandangan or pendapat, sila suarakan di ruangan comments dlm post ini ye..
kerjasama anda amat dihargai *ecececececeh*


wassalam~

1 comment:

nana said...

jelesnye...huhu..=)