Saturday, August 25, 2012

Pesanan Ringkas :)

Bismillahirrahmanirrahim.
In the name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful.

This entry nak buat sedikit pesanan ringkas untuk adik-adik ku yang bakal menghadapi SPM & PMR. Tapi, PMR tak payah risau sangat -.-" walaupun saya bukan budak straight A's for PMR. :)

Untuk kanak-kanak yang akan menghadapi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), next week (after cuti raya Aidilfitri) mereka akan menghadapi TRIAL aka percubaan. :p

So, STUDY LAHHHH ! ape tunggu lagi ?!

pesanan dari diriku untuk adik-adikku (bajet caring ahhh?! :p) :

- dah, tak payah main Facebook tu ! G study ! Aku dulu nak spm takde main-main Fb ni tau. 
(haha. 100% menipu.) Honestly, mase form 5 dulu kat rumah memang Fb almost 24 hours (erk, tapi tak de lah mengadap cam tunggul kayu 24 jam depan lappy or komputer. but, memang online je lah -..-)
tapi, make sure homework settle :)
tapi tapi tapi,
homework yang dibawa pulang, confirm tak siap except nota biology (sebab ni je yang aku suka buat).
sebab tu, kalau hari jumaat before abah/umi/pak usu ambil, seboleh-boleh buat homework mane yang termampu.

- Ok, yang ni penting. Dengar cakap cikgu. Cikgu suruh buat pape latihan tu, buat sepenuh hati (hamekk kauu)
Time2 ni make sure semua benda dah hadam patutnye lahhh (tak pun lebih 50% lahh, lepas trial topup balik yang kurang)
Kalau cikgu suruh tolong apa-apa (ni biasa bagi manusia yang berjawatan) masa dah nak dekat exam, kalau boleh jangan terus menolak and alasan dah nak dekat exam. Try tolong cikgu tu selagi termampu and ikhlaskan niat and lepas tolong cikgu, cakap dengan cikgu tu tolong doakan dipermudahkan segala urusan terutama masa nak jawab exam nanti. BERKAT cikgu tu wehhhhhh !

- Untuk Last minute study, jangan study sorang-sorang untuk bab yang anda tak faham sangat. Sebab nanti boleh jadi lagi tak paham !
 Kalau dah part yang masyi and hadam betul-betul tu tak kisahlah.

- Ajar orang lain. 
Hoo, ini sangat best ! bila kita ajar orang lain kan, ilmu kita kan makin banyak. percaya tak ? sebab bila kita ajar orang, mestilah orang yang kita ajar tu cam blur-blur and tak faham, so, dia akan tanya banyak soalan. lagi-lagilah kawan kita sendiri , memang bertubi-tubi lah soalan dia -.-"
dia akan tanya sampai kita tak boleh nak jawab and masa tulah kita dapat tahu apa yang kita tak tahu lagi. so, camne nak tahu? kita pun tanye lah cikgu !!
And ajar orang lain memang buat kita lagi faham :)
(tak tahu dah nak describe macam mane, try by yourself. and anda akan rasa nikmatnya. tapi bukan mudah)

- Jaga hubungan.
dengan Allah terutamanya. Ibu Bapa, adik-beradik and manusia lain.
*ini paaaaaallllliiiiiinnnngggg penting !*


last but not least ;
-tidur awal, bangun awal.
-senyum sokmo (even kau tension camno pun, keep smiling. tak payah nak buat muka tension sangat soalan susah bagai) sebab anda mempengaruhi manusia sekeliling.
lepas habis exam kau senyum je. bila orang tanye susah ke tak? Jawab la ape kau nak jawab sambil senyum. cool tak ?!


ALL THE BEST semua !

USAHA + DOA + TAWAKAL = KEJAYAAN + REDHANYA



#entry serabut. sorry. nak sangat tulis. nak wt camno. :)
by : humaira mahpa
PMR'08, SPM'10

2 comments:

AidaSyamilahMahpa said...

PMR dianak tirikan . T,T

humairamahpa said...

Di adik tirikan sudah ~ :p