Wednesday, September 8, 2010

..::Ujian::..

Assalamualaikum...

"Ujian adalah tarbiyah dari Allah
Apakah kitakan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari tuhan"
lagu dari RAIHAN-kehidupan

secara umumnya ada 4 ujian yang Allah berikan kepada kita:

1.Ujian mentaati perintah Allah
Solat,puasa,zakat,mengerjakan haji,menutup aurat,berkata baik dll.
setiap ibadah yang diperintahkan ke atas kita mengandungi hikmah dan manfaat juga kebaikan.
Tetapi hikmah tersebut tidak banyak disebut,sebagai ujian bagi melihat ketaatan manusia melaksanakan perintahNya. Dengan ini terbukti siapa yang mentaati dan siapa pula yang ingkar..

2.Ujian menjauhi larangan Allah
minum arak,mencuri,mengumpat,berbohong dll.
sebagaimana ibadah, larangan Allah juga mengandungi hikmah,manfaat dan kebaikannya kepada manusia.Manusia diberi pilihan, namun sesuatu yang disenangi oleh nafsu sentiasa menjadi pilihan.yang tinggal cuma iman dalam jiwayang membatasi manusia daripada melepasi batas syariat.

3.Ujian kebaikan (nikmat)
firman Allah s.w.t. yang bermaksud:"Wahai orang yang beriman, sesungguhnya antara isteri-isterimu dan anak-anakmu ada yang menjadi musuh bagimu. Maka berhati-hatilah kamu terhadap mereka dan jika kamu memaafkan dan tidak memarahi serta mengampuni (mereka), maka sesungguhnya Allah Maha pengampun lagi Maha Penyayang."
[surah al-Taghabun 64:14]

4.Ujian keburukan (musibah)
Allah menegaskan menerusi firmanNya yang bermaksud:"Dan sesungguhnya Kami akan berikan cubaan kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah khabar gembira kepada orang yang sabar,(iaitu) orang yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un. Mereka itulah golongan yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat daripada tuhan mereka, dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk."[Surah al-baqarah 2:155-157]Allah knows...

Wallahu'alam

*SOLUSI ISU 22:59

No comments: