Tuesday, November 22, 2011

...:::: Langit tak selalunya Cerah ::::....

Assalamualaikum..

Alhamdulillah,,
Allah masih menyayangi hambaNya yang lemah dan sentiasa melakukan dosa ini..
dan Dia memberi peluang kita hidup di muka bumiNya untuk kita lipat gandakan lagi amalan..
hidup di bumi ini umpama bercucuk tanam, dan hasilnya akan kita nikmati di akhirat, negeri yang abadi..insyaAllah sama2 kita ambil peluang untuk memperbaiki diri..

Alhamdulillah,
setelah sekian lama blog ini berhabuk..saya nak lap blog ni balik..
niat nak menulis or mengarang (act, menaip) dah lame ada.. since sebelum final exam sem 1 lagi..
tapi, idea untuk tulis perkara yang bermanfaat untuk diri dan orang lain tu je tak flow2 pulak..
maklum lah..tak berbakat sangat menulis kreatif2 ni..
and post kali ini pun,,tak berapa pasti bermanfaat ataupun sekadar luahan hati mengikut emosi yang syok sendiri.. enjoy!
^_^

# LANGIT TAK SELALUNYA CERAH #

Subhanallah..
indah nian langit ciptaan yang Maha Pencipta..
tak dapat digambarkan dengan kata2 betapa hati ini tenang melihat ciptaanMu ini..

langit..
memang tak selalu cerah..
adakalanya mendung..membuatkan manusia keresahan
hujan bersama petir..membawa manusia ke lembah ketakuatan
dan adakalanya cerah bersama pelangi yang pasti membuatkan kanak2 juga kita tersenyum..
hakikatnya,, seribu satu rahsia yang terdapat di langit..
yang hanya mampu ditafsirkan oleh hati2 manusia...

pengalaman diri...
mengimbas kembali perjalanan hidup ini..selama lebih 18 tahun menapak dan memijak bumi Allah ini..
banyak perkara yang telah dilalui.. yang mungkin memberi makna kepada diri ini..
banyak dan mungkin terlalu banyak perkara yang saya impikan dalam hidup ini tak menjadi kenyataan atau mungkin tidak seperti yang diharapkan..

mungkin rakan2 melihat diri ini..
seperti insan yang sangat bertuah di dunia ini..
"semua yang kau nak kau dah dapat..."
mungkin mereka memandang dari satu sudut;
"oke, spm yang semua orang nak straight As kau dah dapat.."
BUT, spm bukanlah penentu kehidupan kita..
dan ia juga bukanlah penamat segala2nya..
ia cuma satu PERMULAAN kepada setiap individu untuk mengorak langkahnya yang lebih, lebih dan lebih bahkan lebih mencabar..

ujian..
langit yang mendung pasti dan pasti akan tiba..
tiada satu individu pun yang akan terlepas daripada mengalaminya..
diri ini pernah mengalami satu saat di mana langit teramat mendung seakan ribut taufan akan melanda..
di saat insan lain bergembira..diri ini di dalam hampa dan kecewa..
masih segar dalam ingatan saat yang kulalui itu..
amat payah untuk melangkah..tetapi ku gagahi jua demi insan yang tersayang yang tidak pernah jemu menyokong..
percayakan ujian Allah pasti ada hikmahnya..
Allah sedang mengatur kehidupan yang lebih baik untuk diri ini..

Allah ingin mendidik diri ini..
supaya jangan pernah duduk di ZON selesa..
dan perlu sentiasa gigih berusaha memperbaiki diri..

this is one of the tips
untuk diri ini sentiasa bersikap redha dan bersyukur atas segala nikmatNya..
for example:
masa exam..
tak dinafikan, semua orang tiada yang terkecuali..nak result segempak yang boleh..kalau full mark 100, kalau boleh capai 101, itulah yang dia mahu..
dan kalau boleh nak kan dalam kertas periksa, tak ada satu pun soalan yang kita tak boleh jawab..semua mesti boleh jawab dengan yakinnya..
tapi, tak challenge la hidup kalau semuanya mudah..ye tak??

conclusion..
sentiasa berbaik sangka dengan Allah..kerana Dia yang mencipta kita dan Dia yang Maha Mengetahui..
bertuahlah anda sekiranya mendapat ujian daripada Allah..
kerana anda pasti seorang yang kuat dan tabah!!

perkara di atas lah yang insyaAllah terpasak di dalam hati forever untuk mengharungi pelbagai dugaan..

"ingat dah dapat straight As boleh jadi orang yang paling bahagia dalam dunia?? and semua yang kau nak kau akan dapat?? jawapannya TIDAK! first, teringin nak masuk dq, tak dapat..ok tak apa redha.. plkn yang semua orang allergic dan kalau boleh tak nak..itu yang kau dapat..tak pe,dah jumpa hikmahnya.. dah dapat straight As, Alhamdulillah..and teringin tahap gila nak fly oversea..try apply mara..and finally tak dapat..dengan hampa dan sangat kecewa..try apply zakat selangor pun sama mengecewakan..and upu..nak sangat amik pharmacy uia..then tak dapat juga.. akhirnya USIM di hati (memang tak merasa duduk jauh dengan family. agaknya dah kahwin nanti lah kot aku dapat merasa jauh dengan family. itupun kalau ditakdirkan kahwin dengan orang jauh..kalau dekat -_-') "
dan saya tahu..itulah yang TERBAAAAIIIIKKKK untuk diri ini..

pengalaman2 ini walaupun saya rasa bukan lah yang amat berat..
tetapi bagi saya..amat bermakna kerana mengajar saya untuk lebih bersedia menanti hari esok..apa yang akan berlaku kepada diri ini..

teringat satu kisah:
flight balik daripada KK, kebetulan duduk tepi tingkap dan di sebelah tempat duduk seorang pak cik yang tidak dikenali..so, sepanjang perjalanan hanya melihat pemandangan di luar tingkap..SUBHANALLAH!AWESOME !
ketika itu saya melihat ke arah langit yang jauh ke hadapan..
awan di situ sangatlah gelap dan kilat sabung-menyabung..
saya gambarkan seperti di hadapan sana ada kawasan yang penuh dengan kesukaran dan kepayahan..tetapi kita tidak tahu adakah itu haluan kita?? atau mereka yang lain?? only He knows..
by the time bila kita yang berada di situ, mahu ataupun tidak..kita mesti berusaha untuk keluar dari zon itu..

antara penguat semangat :


  • KENAPA AKU DIUJI??

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." - Surah Al-Ankabut ayat 2-3


  • KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN??

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216


  • KENAPA UJIAN SEBERAT INI??

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." - Surah Al-Baqarah ayat 286


  • RASA FRUST??

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." - Surah Al-Imran ayat 139


  • BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA??

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam menegerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan, dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)." - Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" - Surah Al-Baqarah ayat 45


  • APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI??

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka... ." - Surah At-Taubah ayat 11


  • KEPADA SIAPA AKU BERHARAP??

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakal." - Surah At-Taubah ayat 129


  • AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!

"...dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." - Surah Yusuf ayat 12


Aku minta pada Tuhan, setangkai bunga yang segar, Dia beri kaktus berduri..
Aku minta kupu2, diberi ulat berbulu..Aku sedih dan kecewa..
Namun demikian,
Kaktus itu berbunga indah sekali..
Ulat berbulu itu menjadi kupu-kupu yang cantik..
Itulah jalan Ilahi, indah pada masanya..
Allah tak beri apa yang kita harapkan..
Tetapi, Dia beri apa yang kita perlukan..
Jauh di atas segalanya, Dia sedang mengatur yang terbaik dalam kehidupan kita..

last but not least ;



Wallahu'alam ^_^

4 comments:

ummufayyad said...

okeh ape..niece..:)

skeen said...

umaii !!!
nape tacing sangat post kau nih ?
menitik air mate aku T_T
be strong okay mai !
doakan kite semua :)

.rai.di.sini. said...

mai. suke bace entry ni. make me smile. and think in the same way. same feeling. :)

humairamahpa said...

rean, thanks sudi bace. ^_^